Napjainkban már minden a fejlődésről és az innovációkról szól, legyen szó autókról, telefonokról, de ez alól természetesen a biztonságtechnikai megoldások sem jelentenek kivételt, hiszen ezek is olyan eszközök, amik hozzájárulnak az emberek, tárgyak biztonságához és megkönnyíti a tulajdonosuk életét. De hogyan tud fejlődni egy olyan kamera, amely csak felveszi az embereket és ha már bekövetkezett a baj, vissza tudjuk nézni a felvételt? Erre a költői kérdésre a válasz pedig nem más, mint az intelligens kamerarendszerek.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mitől intelligens egy kamerarendszer, mi teszi ezeket azzá? Erre a kérdésre nem lehet egy mondatban válaszolni, ezért is kerül ez a bejegyzés megírásra. Cégcsoportunk kizárólag Hikvision IP kamera rendszereket telepít a biztonságtechnikai megoldások során, ezért is tudunk ezekről a kamerarendszerekről behatóbban írni. Az intelligens kamerarendszerek már 1997-ben megjelentek, de sajnos még mindig rengetegen a normál, kizárólag videorögzítésre alkalmas modelleket használják megfigyelőrendszereiknél. De miért bíznánk az elavultabb készülékekre a biztonságukat, ha az intelligens kamerarendszerekkel akár meg is előzhető a probléma.hikvision

Az intelligens kamerarendszereknek vannak bizonyos funkciói amik nagyban hozzájárulnak a problémamegelőzéshez és hosszabb távon rengeteg pénzt tudnak spórolni a használóinak, főleg ha megfelelő biztonsági konstrukcióval rendelkeznek mellé. Ezeknek a kamerarendszereknek a felvételei a HikCentral szoftver segítségével egy helyről is elérhetőek, akár telefonon is. Ez főleg akkor nagy segítség, ha több helyet kell egyszerre megfigyelni. Elég belépni a telefonba és kiválasztani a visszanézni kívánt telephely felvételét, nem kell külön helyen keresgélni és a videók után rohanni, mert akár már az otthonából is vissza lehet nézni a felvételeket, csupán internetes hozzáférés kell hozzá.++ Ezzel rengeteg időt és energiát tud spórolni nekünk ez a megfigyelőrendszer.

hikcentralAz objektumazonosítás funkciója is egy olyan újítás a biztonsági rendszereinkben, ami szintén rengeteg időt tud nyerni. Ez azt takarja, hogy a kamerák képesek különbséget tenni a vonalat átlépő emberek, állatok, vagy mozgó tárgyak között, ezáltal pedig nem ad le téves riasztásjelzést, ha a területre téved egy kóbor állat, vagy ha a falevelet a szél átfújja a vonalon, amit a használója állít be, hogy hol legyen. Sajnos a korábbi, elavultabb biztonsági rendszerek minden vonalat átlépő tárgyra leadják a riasztásjelzést, ezzel pedig értékes időt veszít a használója.

Véleményünk szerint rendkívül fontos még a biometrikus azonosítás funkciója, amely már a videofelvétel feldolgozása során képes rendkívül hasznos információkkal ellátni a használót a vonalat átlépő személyről. Ez szintén időt spórol, de rengeteg energiát is spórol azzal, hogy az arcot is képes felismerni. A régebbi biztonságtechnikai megoldások során erre nem volt lehetőség, az információt a videofelvétel után kellett megkeresni fáradtságos munka után de alapvetően ha csak a kamerákon múlott volna, bárki szabadon behatolhatott volna az objektumba. Szerencsére mára már akkora fejlődésen mentek át ezek a megfigyelőrendszerek, hogy azonnal képesek figyelmeztetni minket bizonyos emberekről vagy információkról. Ehhez a funkcióhoz tartozik még az az extra is, hogy lehet bizonyos listákat csinálni emberekről, akik kerülhetnek akár a „nem kívánatos” listába, ha semmiképp sem szeretnénk őket a megfigyelt területen látni vagy például a VIP listába, akiknek van jogosultáguk belépni oda. Ha ezek az emberek átlépik a vonalat, azonnal figyelmeztet minket a rendszer az érkezőről. Ezeken felül képes még számolni az embereket a megfigyelőrendszer az embereket számláló funkció segítségével az általunk húzott vonalat átlépőket mindkét irányba, ki- és belépés szerint is külön tartja számon. Ez a funkció a mostani, vírusjárvány által veszélyeztetett időszakban rendkívül fontos egészségügyi szempont, ami cégünk dolgozóit, ezáltal családjainkat egyaránt óvja meg a COVID-tól. Ha például már túl sokan vannak egy tárgyalóban vagy az egész telephely területén, a vonalátlépés funkció szintén jelez nekünk. Ezzel együtt beállítható az is, hogy milyen irányú vonalátlépés indítsa el a riasztást, ez a való életben például abban tud segíteni, hogy ne lépjenek be a kijáraton.

Nagyon fontos funkció még az, hogy az otthagyott vagy eltűnt tárgyak után is leadja a jelzést. A megfigyelőrendszer képes felismerni, ha egy bizonyos tárgy huzamosabb ideig eltűnik és ezt azonnal jelzi is, de akkor is figyelmeztet, ha például egy táskát bent hagytunk a megfigyelt területen. Az intelligens kamerarendszerek képesek kiszűrni a dinamikus mozgásokat és ezeket figyelmen kívül is hagyják, ezáltal nem adnak le tévesen jelzést.

Ezek a funkciók mind szépek és jók, de mi történik akkor, ha hatástalanítják ezeket a megfigyelőrendszereket. Erre a válasz egyszerű: mielőtt ez bekövetkezne, az intelligens kamerák azonnal jeleznek, ha megpróbálják lefújni, eltakarni vagy elfordítani eredeti helyzetükből őket, de akkor is leadják a jelzést, ha az objektívet elhomályosítják és nem „lát” élesen a kamera.

Az intelligens kamerarendszerek a jövő, ez egyértelmű, már most látni ennek a nyomait, egyre kevesebb vagyonőrt alkalmaznak olyan helyeken, ahol indokoltnak tűnhet a jelenlétük, de az az igazság, hogy ezeken a helyeken már többnyire az intelligens biztonságtechnikai megoldásokat alkalmazzák. Itt a kamerák egyszerre figyelnek meg és szűrik ki a megfelelő információt, megspórolva ezzel több vagyonőr alkalmazását, akiknél fennáll a veszély, hogy nem tudnak egyszerre hat vagy több felvételt egyszerre megfigyelni, vagy legjobb esetben is csak bizonyos ideig, mert az ember koncentrációja egy idő után romlik és a baj akkor is bekövetkezhet. Ezek a megfigyelőrendszerek nem fáradnak el és folyamatosan végzik a dolgukat, ha pedig detektálják a problémát, akkor intézkedik a biztonsági szolgálat és hárítja el a veszélyt.

Nagyon fontos viszont, hogy ezek a biztonságtechnikai megoldások nem helyettesítik a vagyonőrök munkáját, és nem úgy tűnik, hogy ez be is következhetne, hisz bár kiszűri és detektálja a problémát, de beavatkozni nem tud. Viszont ezek a jövő, mert megfigyelésben az intelligens kamerarendszerek a jövő és hatalmas terheket vesznek le a vagyonőrök válláról. Felelősségteljes munka a megfigyelés, ezért senkinek sem lehet ezt félvállról venni, hisz ha nem fedezzük fel a problémát, még mielőtt bekövetkezne, akkor hiába vannak nagyon jól képzett vagyonőreink. Ezek a kamerák a problémamegelőzésben és megfigyelésben tökéletesen használhatók, ezzel mindenki válláról hatalmas terhet vesz le. Ha még nem próbálta ki az intelligens kamerarendszereket, mindenképp érdemes elkezdeni a használatát, amire az alábbiakban tud ajánlatot kérni.

Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Amennyiben szolgáltatásaink felkeltette érdeklődését, az alábbi űrlap kitöltésével kérje bizalommal ingyenes ajánlatunkat, hogy a legkedvezőbb konstrukciót állíthassuk össze önnek.

Focal Group

Email

Kérjük, hogy töltsd ki a kötelező mezőket, hogy később biztosan tudjunk neked segíteni.
Kérjük, hogy töltsd ki a kötelező mezőket, hogy később biztosan tudjunk neked segíteni.
Kérjük, hogy töltsd ki a kötelező mezőket, hogy később biztosan tudjunk neked segíteni.
Kérjük, hogy töltsd ki a kötelező mezőket, hogy később biztosan tudjunk neked segíteni.
Kérjük, hogy töltsd ki a kötelező mezőket, hogy később biztosan tudjunk neked segíteni.
Focal Group

Elérhetőségek

Szolgáltatások

Elismerés

Megbízható cég
Image